Az oldal használatához jelentkezz be Facebook azonosítóddal!

Hírblog kategória: kiket választott a zsűri?

2011. augusztus 24. - 08:21

A hírblog kategória közönségszavazásának végeredményét már ismertettük. Lássuk, melyik az a 10 blog, ami a zsűri szerint idén a legjobb volt...

A szakmai zsűri a következő blogokat tartotta a tíz legjobbnak idén (ábécé sorrendben):

A dróton túl, A TASZ jelenti, comment:com, Mentők, Örülünk, Vincent?, Serbia Insajd, Slovensko do toho!, Szekuláris figyelő, Vastagbőr, Véleményvezér.

Mind a tíz blognak ezúton is gratulálunk.

A zsűri a fenti tízes listából végül 3 blogot választott a dobogóra. Szintén abc-sorrendben olvasható a 3 bloggal kapcsolatos véleményük:

Serbia Insajd

Ha komolyan vesszük, hogy a legjobb hírblogok megtalálása a célunk, nem pedig azon blogok sorrendbe állítása, ahol ugyanazt a Hoffmann Rózsa által tervezett diáknyúzó intézkedést nyalják fényesre vagyköpködik halálra, akkor a Serbia magasan az elsők között van. Belsős információk egy nagyon érdekes országról, hírek, amiket magyarul máshol nem olvashatunk, és stílus, amit csak ez az ajvárba mártogatott bácskaifajta tud. (Ceglédi Zoltán)

„Alig tud valamit Szerbiáról? Pedig nagyon érdekes ország!” Mindkét kitétel igaz: sajnos az „átlagmagyar” valóban nem sokat tud Szerbiáról, sőt az utóbbi években kifejezetten perifériának számít, még utazási szempontból is a magyar közönségnek az ország, így sajnos vélhetően egyre kevesebbet tudunk majd Szerbiáról… Ezért is van egyre nagyobb szükség az ilyen blogokra. A blog témaválasztásában inkább a volt Jugoszlávia sajtójában megjelenő bulvárhírek dominálnak, de vannak saját készítésű érdekes cikkek is, például a Portrésorozat 2 méter körüli délszlávokról, vagy a csepeli gyilkosságok nyomán a magyar sajtóban megjelenő „szerb elkövető” sztereotípiáiról. Nagyon tanulságos például az augusztus 5-i bejegyzés, a Vihar hadművelet évfordulójáról, ami Szerbiában gyász-, Horvátországban ünnepnap. Nagyon vicces és érdekes a Szvasztikától a szlavisztikáig sorozat. A blog aktív a Facebookon is. (Kósa András)

Slovensko, do toho!

„Hogy lesz egy budai gyerekből pozsonyi, majd prágai lakos? Hogy szurkolhat egy magyar a szlovákválogatottnak (is)? Itt megtudjátok” – egy magyar a szlovákoknak? Ez már önmagában is éppen elég érdekessé teszi a blogot, hiszen idehaza inkább csak a „Szlovákok nincsen hazátok!” és egyéb remek szurkolói rigmusokon keresztül érzékelhetjük, micsoda általános „szimpátia” övezi északi szomszédunkat. A blog már ránézésre is szép, ízléses, a cseh és szlovák nemzeti színek dominálnak. A bejegyzések magas színvonalúak, és változatosak, ráadásul a szerző igyekszik mindenhez magyar vonatkozásokat is társítani, így még érdekesebbé tenni őket. A cseh foci utánpótlásáról írt elemzés például akár egy tudományos igényű dolgozat alapját is adhatná, annyira magas szinten megírt és informatív. Ráadásul a cseh példát mindig a magyarral ellenpontozzák. De szintén nagyon érdekes lehet a magyar közönségnek az is, hogy hogyan vették fel a harcot a netes trollok ellen a szlovák hírportálok. Emellett olyan hétköznapi témák is akadnak, mint, hogy Szlovákiában is indul a Való Világúj szériája, vagy, hogy hogyan szívatják a horvát vámosok a szlovák turistákat. (Kósa András)

Magyarország állítólag Szlovákiához hasonlít legjobban, ehhez képest a magyarok általában beérik a jó öreg sztereotípiákkal és trianonozással. A civil média egyik legszebb példája a Szlovákiát és a szlovákokat - valamint a cseheket - bemutató, élvezetesen megírt, szinte konzulátusként működő Dotoho blog. Minden országról kellene ilyen, és minden szomszéd nyelven kellene ilyen Magyarországról. (Tóta W. Árpád)

Véleményvezér

A Véleményvezér szerzői elképesztő tudatossággal megtervezett véleményblogot írnak. A tudatosság minden, a Vv-vel kapcsolatos mozzanatra vonatkozik a névválasztástól a témák kijelölésén át a magabiztos egyensúlyozásig a BBC - Gréczy Zsolt tengelyen. Ha mindenki csak így és ennyire lenne elfogult az egyéb véleményvezérek között, Magyarországon rögtön 20 pontot ugrana az átlagos IQ. De nem ugrik. (Ceglédi Zoltán)

A közélettel foglalkozó „civileket” fenyegető csapdák közül a két legveszélyesebb, hogy vagy igyekeznek kényszeresen eltitkolni létező értékrendjüket, vagy – ennek az értékrendnek a vállalása ürügyén – kettős mércét alkalmaznak a hozzájuk közel álló és a más értékrendet valló politikaierőkkel szemben. Az ezredforduló utáni évek újkonzervatív reneszánszából kinőtt Véleményvezér alkotói eddig kikerülték mindkét csapdát, miközben naponta foglalkoznak a hazai közélet releváns történéseivel. A Véleményvezér úgy tud következetesen – és vállaltan – konzervatív blog lenni, hogy alkotói nem lettek a fülkeforradalom lakájai, 2010 után sem váltották aprópénzre konzervativizmusukat. Ennek köszönhetően a Véleményvezért olvasva a magánnyugdíj-államosítás, különadók, a rendszerváltás közjogi berendezkedés szétrombolásának releváns, konzervatív kritikáját olvashatjuk, miközben a blog elkerüli a bennfentesség, a „belülről jövő konstruktív bírálat” csapdáját. Ennek köszönhetően a Véleményvezér az utóbbi időszakban nehéz helyzetbe került magyar nyilvánosság legfontosabb fórumainak egyikévé vált. (Gavra Gábor)

 

Hogy a három blog közül melyik végzett az első helyen, az a szeptember nyolcadikai Goldenblog díjátadón fog kiderülni. Úgyhogy mind a 3 dobogós blog szerzőit (Serbia, Slovensko, Véleményvezér) szeretettel várjuk a rendezvényre. Velük emailben fogjuk felvenni a kapcsolatot. Mégegyszer gratulálunk a nevezetteknek és a helyezetteknek is!

(A mai nap folyamán újabb kategória közönségszavazásának végeredményét ismertetjük.)

 

A hvg.hu hírei
Dollármilliókat hozhat az árverésen George Washington alkotmánya

Akár hárommillió dollárt, vagyis átszámítva hétszázmillió forintot is megérhet egy gyűjtőnek George Washington 223 éves példánya az amerikai alkotmányból és az Emberi Jogok Nyilatkozatából a dokumentumokat júniusban árverező Christie's szerint.

Gyapjúszövetet neveztek el Václav Havelről

Skót szoknyák számára készülő gyapjúszövetet neveztek el hivatalosan az egy éve elhunyt Václav Havel egykori cseh elnökről. A névadásba Havel özvegye, Dagmar Veskrnova-Havlova is beleegyezett.

Ellopták Nadal 90 milliós óráját

Szállodai szobájából ellopták a francia nyílt teniszbajnokságon idén már hetedszer győztes Rafael Nadal méregdrága karóráját keddre virradóra.

További hírek a -n »
Elérhetőségeink

Telefonszámunk:
+36 1 436 2000

Emailcímünk:
goldenblog@goldenblog.hu

Szerkesztőségeink címe:
1037 Budapest
Montevideo utca 14.